Hasselnötssmör

DSC02011 (1)

 

Jag har alltid varit svag för nötsmör.

Allt från de där små påsarna med nötsmör man köpte när man var liten till nutella. Sedan rasade det ju in nyttiga nötsmör i affärerna vilket också föll mig i smaken. Dock är de ju rätt dyra, och de är så enkelt att göra själv så det vill jag verkligen rekommendera om ni som jag gillar nötsmör.

Det enda som behövs är en matberedare. Ingen avancerad sak utan jag har en billig variant som funkar prima.

Det går säkert med blender också men jag har en känsla av att det kan vara lite pilligare då nötsmulorna gärna flyger runt lite.

Börja med att rosta valfri mängd nötter (jag har valt hasselnötter här)

ca 15 min i 200 grader. De ska inte brännas bara rostas så håll lite koll.

Efter det brukar jag lägga nötterna i en handduk och gnugga lite så skalet ramlar av.

Sen häller jag ner nötterna i matberedaren och kör igång. Det tar ett tag för nötterna då de först smulas sönder och sedan måste köras ett tag innan oljan börjar pressas ut. Ibland måste man pausa lite så matberedaren inte blir överhettad. När oljan börjar pressas ut går det ganska fort och där är det lite en smaksak vilken konsistens man vill ha.

Sen kan du smaksätta med lite salt.

I det här smöret har jag tillsatt lite salt och lite kokossocker. Lyxigt gott.

Förvara i kylskåp i burk med lock. Håller ca 2 veckor.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s