Ändra sina vanor

dsc02087
Nyttiga vanor för 2017

Ja hur gör man det? Och hur gör man en hållbar förändring?

Jag kan bara utgå från mig själv och vad som har funkat för mig.

Nu pratar jag i första hand om kost. Träningen måste jag nog erkänna att jag måste pusha mig lite hårdare för att få det gjort.

Men till kosten då. Tidigare åt jag kanske på ett sätt bra, för jag har alltid ätit bra mat och har nog rätt goda vanor med mig hemifrån. Men vad jag oftast gjorde var att lägga till en massa onyttiga vanor. Och när man väl börjat med exempelvis den där godispåsen mellan jobbet och träningar så blir det lätt en dålig vana och skapar ett form av beroende. Jag kunde ofta längta efter att stanna på macken och köpa en latte, bulle och godispåse. Det gör jag fortfarande men inte varje dag. Och inte det pluss en massa annat ex godis på lunchen, på em, efter middagen. Ja jag hade ofta för vana att klämma in lektioner på lunchen och bara trycka i mig lite godis istället för att äta. Hmm.. verkligen som en riktigt idrottskvinna 😉

Men allt det där känner ni nog igen.

Så de bästa tipsen för att ändra sina vanor

Tänk inte att i morgon händer det. Nu ska jag sluta med allt, börja mitt nyttiga liv och aldrig se tillbaka… Tyvärr är det ju inte så enkelt… Däremot kan man ju tänka att från och med måndag börjar jag lägga till en grön smoothie till min frukost. Börjar man dagen med ett hälsosamt val är chansen större att man gör fler hälsosamma val under dagen.

Faller du tillbaka till dåliga val och vanor, tänk inte att det är kört och nu kan jag lika gärna äta onyttigt för allt är ändå förstört. Så är det inte och det är helt mänskligt att falla tillbaka. Men det är inte kört utan större anledning att fortsätta.

Tänk 80/20 Såklart ska man få unna sig eller äta det man vill om man blir bortbjuden. Det gör det också mycket enklare att hålla en hälsosam linje. Och nu snackar vi 80%hälsosamma val och 20% lite mindre bra val.

Hälsosamt är inte = tråkigt, Det finns så mycket goda recept och framförallt så mycket substitut för godis/snacks/ fika.

Ibland är det ju mer så att man kopplar ihop känslor med mat, ex åh fredagsmys, massor av godis och och onyttigheter. Så brukar jag tänka och så köper jag godis för att det hör ihop med fredagsmys för mig, och sen mår jag bara illa…Myyys… Nej så nu på Maximes förfrågan så har vi kört fruktfat några fredagar. Han får välja de frukter han vill ha på och så skär vi upp den och lägger den på ett stort fat. Väldigt enkelt men det tycker han var det bästa myset vi haft 😉

Andra sådana situationer är ju åååhh vilken dålig dag, jag har förtjänat en påse godis, allt har ju gått fel idag..= inget bra argument 😉

Jag är så trött idag, vi kör hämtpizza, läsk och en stor påse godis….

Tänk istället jag är så trött så jag behöver bra energi för att bli pigg.

Ja hur som helst så lever inte jag som någon hälsoguru, och jag trillar också in i dåliga vanor. Men inte lika mycket längre vilket är väldigt skönt.

Bra tips på gott fredagssnacks:

Popcorn

Fruktfat

Rawfood bollar (klick, klick, klick)


Change your habits?

How do you do that? And how do you make a change that lasts?

I can only tell you what has worked for me.

Im mostly talking about the eating habits. My work out I still have to push myself a bit harder to make it happen.

Earlier I was eating in one way maybe good, but what I often did was to add some bad habits. It could be that bag of candy on my way from work to giving lessons, it gets easily a bad habit and creates a need of eating it. Or to stop at the gas station and also buy a coffee and some candy. I still do that sometimes, but not every day like before. Before I also skipped lunch, ate some candy and rode two extra horses on my lunch instead. Hihi sounds like a real athlete huw?

But I guess you are all familiar with that kind of behavior already?

So here comes the best advice to change your habits:

Don’t think it will happen tomorrow. That you will start your healthy life and never look back… It’s not that easy. What you can think is tomorrow I will start to add one healthy habit,like a green smoothie for breakfast. If you start the day healthy it’s a good chance to do more healthy choices during the day.

If you fall back to bad habits and choices, don’t think it’s no point to continue and start to eat bad again. It’s human to do that, but just a bigger reason to continue healthy.

Think 80/20 Of course you should be able to eat what you want if you are invited somewhere or just want to eat something less healthy. With 80% good choices you can eat 20% less good and still keep a good lifestyle.

Healthy is not = boring,  There is a lot of choices of good and healthy candy/snacks etc.

Sometimes you put feelings and food together, like aaaww it’s weekend lets eat a lot of candy tonight when we watch a movie. We have started to do a fruit plate which our son is now requesting every Friday. He got to choose the fruits and then we just cut them nicely and put it on a big plate. Simple but good.

Or ”what a bad day, I deserve a big bag of candy everything else went wrong”…(not a good argument).

I’m so tired lets buy Pizza, soda and candy…

Hmm wil you get more energy from that?

Anyway thats some thoughts from me about eating better and change your habits. I don’t live like a health Guru and I also fal back to bad habits, but not as often as before…

See above for some good snacks.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s