Nyttig Nutella


Jag har försökt tidigare med konsten att göra egen nutella, men aldrig lyckats riktigt bra. Även om jag tycker att nötsmöret känns bra, så varje gång jag haft i chokladen eller sötningen så har hela smöret klumpat sig och inte riktigt gått att få tillbaka till den härligt krämiga konsistensen.

Men, den här gången gick det så bra och jag känner mig rätt beredd att tacka min nya matberedare ännu en gång och kanske mitt tålamod också. Jag lät det nämligen mixas ännu lite längre och bli ännu lite rinnigare innan jag mixade i sötningen och chokladen. Men det funkade när jag sedan bara mixade vidare. Sedan är jag ännu inte helt i hamn med smaken men jag är snubblande nära insåg jag nu när jag var och stoppade fingrarna i burken.

Receptet höftade jag fram lite men här har ni det:

Hasselnötter valfri mängd (jag hade kanske 3 dl)

En skvätt lönnsirap (vet inte om det kanske blir ännu bättre med sötning som inte är i flytande form, någon som vet?)

En nypa salt

Lite raw kakao tills smaken blir som man vill ha det.

 

Rosta hasselnötterna lite antingen i ugnen eller i stekpanna. Det går att skippa men det gör att det går lättare att göra dem till smör, och smaken blir godare.

Kör dem sedan i en matberedare. Det tar ett tag och om man har en mindre variant av matberedare kan man behöva låta den vila så den inte blir överhettad. Först blir det smulor och efter ett tag börjar det pressas ut olja ur nötterna, då är man på god väg och bara att köra vidare tills man har ett krämigt smör. Och som jag skrev tidigare, ha tålamod.

Efter det är det bara att blanda i resten av ingredienserna och smaka att man är nöjd. Kör lite till så att allt blandar sig. Förvara sedan i kylen i en burk med lock. Det håller länge.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s